България е на девето място от 59 пазара на жилища

...
 България е на девето място от 59 пазара на жилища
Коментари Харесай

България се задържа в топ 10 на най-бързо растящите пазари на имоти в света

 България е на девето място от 59 пазара на жилища в света по растеж на цените на жилищата през последните три месеца на 2017 година, демонстрират данни на консултантската компания Knight Frank.
Компанията обаче е употребила данните за България на европейската статистическа работа Евростат за третото тримесечие на 2017 година Индексът на Евростат за цените на жилищата за интервала октомври – декември 2017 година ще бъде оповестен на 7 април.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) също са от третото тримесечие, като съответстват със статистиката на Евростат. Индексът на Института за последното тримесечие ще бъде оповестен на 30 март.

 

Годишният растеж на цените на парцелите в България доближава 9% за интервала. Спрямо предходното тримесечие нарастването е 2,2%, сочи статистиката. Това ни подрежда в „ алената “ зона на класацията на компанията, където са най-бързо растящите пазари.

Лидер е Исландия, която стои отпред към този момент няколко тримесечия и в класацията на онлайн портала за парцели Global Property Guide , с годишно покачване на цените от 15%, само че понижение от 0,5% за тримесечието.

На второ място е Хонконг с растежи от надлежно 13,7% и 2,6%, а на трето – Чехия, с нараствания от 12,3% и 1,6%.

Топ 10 се добавя от Ирландия, Турция, Сърбия, която е нов състезател в класацията и е включена от консултантската компания за първи път, Унгария, Латвия и на десето място Канада.

Според Knight Frank Украйна резервира позициите си на най-слаб пазар на парцели в света с годишно намаляване на цените от 5,1% и 1,3% а тримесечието. Следва я Перу – също нов пазар за класацията, със спад от надлежно 4,2% и 1,6%.

Сред най-слабите пазари на парцели в света попадат още Русия, Саудитска Арабия, Финландия, Полша, Италия, Бразилия, Гърция и Норвегия.

Глобалният показател на цените на жилищата, изчисляван от Knight Frank, завършва 2017 година на равнище от 4,6% - по-малко спрямо регистрираните през миналата 2016 година 5,3%, само че повече в съпоставяне със международния стопански напредък от 3,7% приблизително за предходната година.

На 85% от следените от компанията пазари са регистрирани покачвания на цените в една или друга степен. Плавно се затваря ножицата обаче сред най-силните и най-слабите жилищни пазари в света на фона и на някои насрещни ветрове, с които те се сблъскват.

На първо място измежду рисковете от компанията слагат паричната политика. Нарастващите лихви в Съединени американски щати, Англия и Канада, както и поетапното оттегляне на паричните тласъци в Европа, оказва напън върху доверието на потребителите. Това притиска и пазарите, чиито национални валути са обвързани с $, а предстоящите спомагателни нараствания на главните лихви в Съединени американски щати сигурно към този момент ще разпрострат въздействието си и отвън границите на страната, показва се в отчета.

Според специалистите Европа е най-силният районен пазар на парцели, а Русия и страните от Оперативно-наблюдателно дело – най-слабият.
По публикацията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР